torstai 21. syyskuuta 2006

Pizza Formaggio

Tämä aito italialainen juustopizza saa makunsa kolmesta eri juustosta, joiden perinteiset suhteet ovat myös alla olevassa ohjeessa. Tarjoa juustopizzan kanssa kevyttä italialaista punaviiniä, jossa on samalla kertaa tuore sekä pehmeä maku.

Juustopizza
( Pizza al Formaggio ) ( 4:lle )

Pizzan perusohje ( 4:lle )

Pizza

Pizza on levinnyt käytännöllisesti katsoen kaikkialle maailmaan. Alunperin se on kotoisin Etelä-Italiasta.
Pizza on periaatteessa piirakka, jonka päällysteenä käytetään lukemattomia raaka-aineita, joiden mukaan pizza sitten saa nimensä. Makeuttamaton ohut pohja ja mehevät täytteet tekevät pizzoista todella täyttäviä, sillä ne ovat usein niin suuria, että mahtuvat hädin tuskin lautaselle. Suurelle joukolle pizza kannattaa valmistaa uunipellillä.
Varsinaisen hiivalla kohotettavan pohjataikinan asemesta voit valmistaa pizzapohjan myös leivinjauhetaikinasta, voi- tai murotaikinasta tai leipäviipaleesta.
Italialaisen pizzan perusaineksia ovat tomaattikastike, juustoraaste ja mausteena oregano.
Keitetyn tomaattikastikkeen voit hyvin korvata tuoreilla tomaattiviipaleilla, ohennetulla tomaattisoseella tai yhdistämällä valutettuihin säilyketomaatteihin kastikkeen mausteet keittämättä.

Pohjataikinaan tarvitset:

2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl öljyä
n. 5 dl vehnäjauhoja
Tomaattikastikkeeseen tarvitset:

1 sipuli
3 rkl öljyä
400 g tomaattimurskaa
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
1 valkosipulinkynsi
ripaus sokeria
2 rkl ( 70 g ) tomaattisosetta
6 dl ( 200 g ) karkeaksi raastettua juustoa ( tai valmista juustoraastetta )
Liuota hiiva, suola ja sokeri kädenlämpöiseen veteen.
Lisää öljy ja jauhot.
Alusta taikina kimmoisaksi.
Nosta se leivinpöydälle ja jaa neljään yhtä suureen osaan.
Pyöritä osat pulliksi ja peitä leivinliinalla kohoamaan puoleksi tunniksi.

Keitä sillä välin tomaattikastike ja raasta juusto:
Kuori ja silppua sipuli.
Kiehauta se öljyssä pehmeäksi.
Lisää murskatut tomaatit ja mausteet.
Keitä kastiketta kokoon jonkin verran ja nosta se jäähtymään.


100 g tuoretta Parmesania
100 g Gruyèreä
45 g tuoretta Pecorinoa
2 munaa


Valmista pohjataikina perusohjeen mukaan.
Kuumenna uuni 300 asteeseen.
Raasta 75 g Parmesania ja 50 g Gruyèreä karkeaksi.
Kuutioi loput juustoista.
Sekoita munat ja juusto.
Kaaviloi pizzataikinat ohuiksi.
Laita neljä pohjaa kahdelle jauhotetulle pellille ja jaa niiden päälle juusto- ja munaseos.
Kypsennä pizzoja 10 - 15 min.
Vaihda pellien paikkaa uunissa kypsymisen puolivälissä.

Vinkki:
ohjeen Gruyèren ja Pecorinon voi vaihtaa myös Mozzarellaan, joka on oikea pizzajuusto. Kun valmistat pizzan perinteiseen tapaan, peitä taikinapohja ensin tomaattikastikkeella ja sirottele sen päälle mahdollinen muu täyteaines sekä pizzamauste. Levitä tämän päälle juusto raasteena ja kypsennä kuten edellä.

Lähde : http://www.keittotaito.com/pizzan_perusohje.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti