maanantai 18. syyskuuta 2006

Spagetti con Pomodoro ja Pasin limoncello

Spagetti con Pomodoro Crudo
(Spagetti ja viileä tomaattikastike)

700g spagettia
900g tomaattikuutioita
225g mozzarellaa viipaleina
2 punasipulia viipaleina
1/2 dl vihreitä oliiveja viipaleina
2 rkl capriksia
1/2 dl persiljaa
oreganoa
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
suolaa
rouhittua pippuria
0,8 dl extra-neitsytoliiviöljyä
parmesaaniraastetta

Keitä pasta al dente. Laita sillä aikaa muut aineet suureen kulhoon, kaada oliiviöljy päälle ja sekoita. Huuhtele ja valuta spagetti ja lisää kulhoon. Sekoita hyvin. Tarjoa juusto erikseen pöydässä.

(Sophia Lorenin keittokirjasta mukailtu ja hyväksi havaittu)


Pasin limoncello

Limoncello on sitruunalikööri, jota tuotetaan eteläisessä Italiassa erityisesti Napolinlahden ja Amalfin rannikolla mutta myös Sisiliassa ja Sardiniassa. Limoncello tehdään sitruunasta, sokerista, alkoholista ja vedestä. Se tarjoillaan yleensä kylmänä pienistä laseista ruoan jälkeen. Perinteisesti keltaisen liköörin pohjalta on tehty erilaisia muunnoksia, kuten Meloncello.(Wikipedia)

Pasi tekee limoncelloa yleensä kerran pari vuodessa ja tarjoilee sitä sitten kaikissa mahdollisissa illanistujaisissa. Riemu oli suuri, kun Dominiqon resepti paljastui samanlaiseksi. Tässä Pasin alkuperäinen italiasta saatu ohje ja mitat...

15 limoni, sbucciati spessi
2 x 750ml alcol puro
4 tazze zucchero
5 tazze acqua

...ja sitten teko-ohjeet myös suomeksi, jälleen Wikipedian mukaan:

Kymmenen - viidentoista paksukuorisen sitruunan puhdistetut kuoret liotetaan huoneenlämmössä litrassa kirkasta viinaa (esimerkiksi vodkaa) vähintään kaksi viikkoa. Tämän jälkeen kuumennetaan kaksi litraa vettä kiehuvaksi ja sulatetaan siihen 800 grammaa sokeria. Sokeriseoksen annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sitruunankuoriuute suodatetaan kirkkaaksi ja sekoitetaan yhteen sokeriseoksen kanssa. Valmis Limoncello pullotetaan sopiviin annospulloihin ja pannaan jääkaappiin kypsymään. Mitä pidempi säilytysaika, sitä hienostuneempi maku. Juoma tarjoillaan aina hyvin jäähdytettynä. Sopii hyvin esimerkiksi jälkiruoka-aperitiiviksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti