lauantai 9. heinäkuuta 2011

Pitaleipä


Pitaleipä
eli pita on vehnästä leivottu, hiivalla nostatettu litteä leipä. Pitan kaltaiset ohuet leivät ovat vanhimpia leipälajeja ja niitä voidaan paistaa uunin lisäksi millä tahansa kuumalla alustalla, kuten kivellä tai paistinpannulla. Useat pita-laadut kohoavat paistettaessa muodostaen onton taskun, joka voidaan leikata auki ja täyttää. Pitaleipää syödään sellaisenaan aterian ohessa, käytetään syömävälineenä, tai täytetään esimerkiksi kebab-lihalla ja salaatilla tai falafelilla
. Pita tunnetaan perinteisenä leipänä esimerkiksi Turkissa, Bulgariassa ja Kreikassa sekä koko Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa.

  1. Sekoita lämpimään veteen öljy ja puolet jauhoista, joihin on lisätty kuivahiiva. Vatkaa jauhot hyvin nesteeseen. Lisää suola. Lisää jauhoja taikinaan vähitellen. Vaivaa taikinaa hyvin. Kun taikina on tasaista ja kiinteää, levitä pinnalle kostukkeeksi öljyä. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
  2. Painele kohonnut taikina kasaan ja jaa 24 osaan. Pyörittele niistä taikinapallot ja anna kohota noin 10 minuuttia.
  3. Kauli taikinapallot noin 1/2 sentin paksuiksi, litteiksi ja pinnaltaan sileiksi leiviksi. Sirottele pinnalle vähän leseitä.
  4. Paista 225-asteisessa uunissa pellillä uunin alaosassa, kunnes leivät pullistuvat ja alkavat saada hiukan väriä eli 5-10 minuuttia. Leivät pehmenevät, jos kiedot ne kevyesti kostutettuun liinaan.
MääräAines
6 dllämmintä vettä
2 tlsuolaa
2 rklöljyä
1 rklkuivahiivaa
noin 14 dlhiivaleipäjauhoja (tai puolet sämpylä- tai vehnäjauhoja)
vehnänleseitä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti